Owoce czy soki: Co jest lepsze dla Ciebie

Od dawna soki owocowe uważane są za zdrową opcję. Które śniadanie wydaje się kompletne bez porcji świeżo wyciśniętego soku z owoców cytrusowych?

Jednak ostatnie kilka lat doprowadziło do głośnej debaty na temat tego, czy sok owocowy można zaliczyć do zalecanej dziennej porcji owoców i warzyw.

Badania konsekwentnie wskazują, że słodkie soki to w zasadzie tylko fruktoza, która ma podobny wpływ na organizm jak napoje gazowane i bezalkoholowe. Owoce mogą być niskokaloryczne w porównaniu z wieloma innymi produktami spożywczymi, ale zawierają dużo cukru. Szklanka soku, która zwykle zawiera cztery lub pięć kawałków owoców, zawiera więc cukier zawarty w tych wszystkich owocach. Ale czy zbyt duża ilość owoców może prowadzić do przyrostu wagi?

Eksperci uważają, że sok owocowy to nie to samo, co nienaruszony owoc i zawiera tyle samo cukru, co wiele klasycznych napojów z cukrem. Sok jest również bardzo szybko wchłaniany, więc zanim dotrze do żołądka, organizm nie wie, czy jest to napój gazowany czy sok.

Książka dr Roberta Lustiga "Fat Chance: the Bitter Truth about Sugar" oraz badania opublikowane w British Medical Journal wiążą soki owocowe ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2.

Susan Jebb, badaczka z jednostki badawczej Medical Research Council's Human Nutrition Research na Uniwersytecie Cambridge, powiedziała, że rada, że szklanka liczy się do zalecanych minimalnych pięciu porcji owoców i warzyw dziennie, powinna zostać zmieniona.

Mimo to, soki owocowe nadal są niezwykle popularne w Indiach. Sfinansowane przez rząd badanie indyjskiego rynku soków owocowych wykazało, że w latach 2004-2009 rynek ten wzrósł z poziomu poniżej 1.200 crore do ponad 3.200 crore. Od tego czasu wzrósł on znacznie bardziej.

Czy powinieneś sięgnąć po szklankę OJ czy zdecydować się na cały owoc?

Badania wykazały, że ciało i umysł inaczej rejestrują kalorie, gdy je pijesz, a nie zjadasz. Szklanka soku owocowego nie daje takiego uczucia sytości, jakie daje owoc - pełen błonnika. W efekcie dodajesz sok do normalnego spożycia żywności i zwiększasz liczbę kalorii.

Dietetycy uważają jednak, że sok może być zdrowy, jeśli jest spożywany w odpowiedniej wielkości porcji. Brytyjskie Stowarzyszenie Dietetyczne (British Dietetic Association) stwierdziło, że 150 ml soku owocowego jest całkowicie dopuszczalne jako jedna z opcji pięciu posiłków dziennie.

Ogranicz więc sok do jednorazowej porcji 100-150 ml. Zerwij z nawykiem picia go w ciągu dnia. Rozcieńczaj sok przed podaniem go dzieciom i staraj się łączyć go z posiłkiem, aby nie powodował zbyt szybkiego wzrostu cukru we krwi. Wykorzystuj ponownie miąższ owoców dodając go z powrotem do soku lub dodając do ciasta naleśnikowego/ciasteczkowego.

Sok owocowy może mieć wiele zalet, ale kalorie i zawartość cukru przeważają nad nimi. Jeśli masz wybór, wybieraj całe owoce, a nie sok.

Liczba kalorii

Sok jabłkowy: 100 kalorii

Sok jeżynowy: 115 kalorii

Sok marchewkowy: 96 kalorii

Sok wiśniowy: 108 kalorii

Sok żurawinowy: 100 kalorii

Sok jabłkowy żurawinowy: 161 kalorii

Sok ogórkowy: 24 kalorie

Sok winogronowy: 144 kalorie

Sok grejpfrutowy: 110 kalorii

Sok pomarańczowy: 110 kalorii

Sok z papai: 139 sok

Sok brzoskwiniowy: 130 kalorii

Sok ananasowy: 127 kalorii

Sok śliwkowy: 170 kalorii

Sok z granatu: 158 kalorii

Sok pomidorowy: 41 kalorii

Wszystkie liczby dla 240 ml porcji

Dzięki uprzejmości: http://www.calories.info/

Stań się fit z HealthifyMe. Zarejestruj się tutaj

Tagi: Liczba kaloriiSok z owoców cytrusowychCukrzycaSok z owoców