Organizujesz imprezę firmową? Unikaj tych żenujących błędów

Organizacja imprezy cateringowej może być stresująca, w zależności od profesjonalizmu i doświadczenia firmy cateringowej, którą zatrudniasz. Na dodatek, niektóre rodzaje wydarzeń mogą być bardziej stresujące niż inne. Jednym z takich spotkań, które stawiają ludzi na krawędzi, jest impreza firmowa. Istnieje wiele powodów takiego stanu rzeczy:

  • Możesz mieć poczucie, że jakość imprezy jest profesjonalnym odzwierciedleniem Ciebie
  • Goście mogą być zestresowani i/lub nie chcą tam być na początku
  • Może być ścisły harmonogram do naśladowania
  • Może istnieć szeroki zakres gustów i diet, które należy uwzględnić.

Jeśli chodzi o imprezy firmowe, istnieje kilka błędów, które możesz popełnić jako organizator. Czytaj dalej, aby upewnić się, że Twoja impreza firmowa przebiega bezproblemowo!

  1. Zaniedbanie alergii i zróżnicowanych potrzeb żywieniowych

Ostatnią rzeczą, jakiej potrzebujesz jest to, aby współpracownik (lub nawet szef) był rozczarowany imprezą, ponieważ nie ma dla niego nic do jedzenia lub picia. W dzisiejszych czasach szczególnie ważne jest uwzględnienie potrzeb żywieniowych, a zwłaszcza alergie pokarmowe. Pokarmy o wysokiej zawartości alergenów, takie jak te zawierające gluten, nabiał, jajka, orzechy drzewne, soję, orzeszki ziemne i skorupiaki mogą znaleźć się w innych pokarmach, co (oczywiście) stanowi ogromne ryzyko dla osób z alergiami. Unikaj pokarmów, na które wiele osób jest uczulonych, takich jak orzeszki ziemne. Wielu organizatorów uważa również za przydatne wypisanie składników obok potraw w linii bufetu. Jeśli nie będzie dużej liczby gości, dowiedz się o preferencjach żywieniowych i alergiach gości przed planowaniem menu.

  1. Niedoszacowanie liczby gości

Czasami nie będziesz wiedział dokładnie, ilu będziesz miał gości. Być może podpisałeś umowę z firmą cateringową, zanim otrzymałeś wszystkie odpowiedzi, lub pojawiło się więcej osób niż przewidywałeś. Takie scenariusze zdecydowanie się zdarzają. Dlatego dobrym pomysłem jest przeszacowanie tego, ile jedzenia będziesz potrzebować. Miej świeże jedzenie dostępne przez cały czas trwania imprezy. W końcu posiadanie resztek jedzenia jest zawsze lepsze niż jego brak.

  1. Nie zapewnienie wystarczającej ilości miejsc siedzących i stołów

Na imprezach firmowych często zdarza się, że uczestnicy niosą ze sobą materiały, czy to notatki z prezentacji, programy, czy inne dokumenty. Trudno jest utrzymać równowagę między talerzem pełnym jedzenia a papierami w tym samym czasie! Zwróć uwagę na stoły i siedzenia, z których goście mogą korzystać, oferując więcej miejsca i funkcjonalności niż w przypadku imprez niezwiązanych z pracą. Chcesz, aby Twoi goście cieszyli się jedzeniem, a nie spędzali czas na zastanawianiu się, jak je zjeść.

  1. Oferowanie zbyt wielu opcji

Możesz chcieć zaoferować szeroki wybór potraw, aby upewnić się, że zadowolisz wszystkich swoich gości, ale możliwe jest, aby mieć zbyt zbyt wiele opcji. Zbyt duża ilość dań może sprawić, że formalne wydarzenie będzie miało bardziej nieformalny charakter, a także może doprowadzić do długich kolejek i opóźnień przy stanowiskach z jedzeniem. Wielu organizatorów imprez firmowych uważa, że warto zaoferować jedną opcję z kurczaka, wołowiny, ryby i wegetariańską, aby zachować prostotę.

  1. Tworzenie egzotycznego menu

W przypadku cateringu na imprezę firmową najlepiej jest postawić na świeże, dobrze przygotowane, smaczne dania, a nie na coś nieznanego gościom. Niemożliwe jest zadowolenie 100% gości przez cały czas, niezależnie od tego, co oferujesz - ale zrobisz wrażenie na większej części gości, gdy podasz im znane dania lub dania o nieco znanych smakach. Trochę egzotyki może działać dobrze, ale jeśli przejdziesz na drugą stronę, możesz mieć więcej resztek niż myślałeś.

Nie popełniaj tych błędów!
Unikaj błędów i stresu podczas imprezy firmowej, stosując się do tych wskazówek, robiąc własne badania i pytając profesjonalną firmę cateringową, jak możesz zmaksymalizować swoje szanse na sukces. Powodzenia podczas następnej imprezy firmowej!