Dieta japońska to sposób żywienia, który opiera się na ścisłych zasadach, dzięki którym można pozbyć się nawet 5 kg w ciągu tygodnia. Dieta ta jest bardzo popularna i trwa jedynie 14 dni ale wynik będzie trwał nawet dłużej niż rok więc jest to faktycznie dla wielu satysfakcjonujący wynik. Jednak nie każdy poradzi sobie z tym reżimem jaki wiąże się w przypadku stosowania diety samuraja. Artykuł ten będzie opisaniem cech i zalet tego typu diety.
Czym jest dieta samuraja?
Japońska dieta na odchudzanie to jedna z najbardziej rygorystycznych diet, ale skutecznych i długotrwałych, a efekt jaki się uzyska będzie można utrzymać nawet przez kilka lat. Oczywiście marzenie o tym, żeby mieć idealną sylwetkę umknie szybko jeśli okaże się, że po 14 dniach diety rozpocznie się podjadanie. W ten sposób dość szybko się okaże, że kilogramy będą wracać. Chodzi o to, by ten umiar, którego dieta przez 14 dni będzie uczyła stał się swego rodzaju nawykiem żywieniowym, taki jak wygląda to u Japończyków. Japoński dietetyki Naomi Moriyama przekonany jest o tym, że długowieczność Japończyków wynika przede wszystkim z tego, że jest niska zawartość węglowodanów w dziennym menu i tradycyjnie niewielkim porcjomMoriyama szacuje, że Japończycy spożywają około 25% kalorii mniej dziennie niż ludzie w każdym innym kraju. Na przykład w Japonii nie je się za dużo chipsów ziemniaczanych, nie je się czekolady, wypieków z ciasta. Wybór zdrowej żywności to w rzeczywistości narodowa cecha kulturowa w Japonii.
Jaka jest japońska dieta?
Uważa się, że nazwa diety pojawiła się dlatego, że opracowana była przez japońską klinikę Yaeks. Twórcy tej diety zakładają, że w ciągu dwóch tygodni dojdzie do restrukturyzacji metabolizmu, a trwały efekt japońskiej diety utrzymać się może nawet przez kolejne 2-3 lata bez konieczności stosowania dalszych wysiłków. Chociaż dieta japońska jest opracowana przez japońskich ekspertów nie ma ona nic wspólnego z japońską kuchnią. Nie ma w niej wodorostów, ani ryżu. Jedyną rzeczą, która będzie przypominać tutaj Japonię to dyscyplina w jedzeniu. Ta dieta jest surowa i nie można będzie od niej odejść, ponieważ wtedy wysiłki idą na marne. Oczywiście jeśli chodzi o dietę to nadal będzie obejmować ona takie produkty, które są charakterystyczne dla Japonii. Wśród nich są między innymi ryby morskie, zielona herbata czy jajka. Ponieważ dieta japońska jest surowa bardzo trudno od razu iść w jej rytm. Najlepiej będzie szukać takie rozwiązania, które pozwolą stopniowo zmniejszać porcje zanim rozpocznie się dietę. Trzeba będzie także pamiętać o lekkiej kolacji. Można ugotować sobie np. małą porcję ryżu dzikiego albo brązowego i przygotuj porcję sałatki warzywnej. Doprawiamy sałatkę kroplą octu, oliwy z oliwek i próbujemy bez soli. Jeśli nie można się obejść bez soli można będzie jej ilość na początku zmniejszać.
Rodzaje diety japońskiej
Możemy mówić o trzech rodzajach japońskiej diety, która dzieli się pod kątem jej trwania. Dieta japońska na 7 dni to taka, która nie trwa długo, ale również efekty nie będą szczególnie rewelacyjne, głównie będzie to usunięcie nadmiaru płynów z organizmu. Zdecydowanie popularniejsza jest dieta na 14 dni, ponieważ w takiej sytuacji ta utrata kilogramów jest już faktycznie zauważalna i dlatego ludzie chętnie po nią sięgają. Oczywiście bardzo ważne będzie późniejsze trzymanie się tej diety, tak by efekty, które uda się wypracować przez dłuższy okres czasu dało się utrzymać. Ta kwestia jest przy wielu dietach kłopotliwa więc także przy diecie japońskiej trzeba o swoje późniejsze żywienie zadbać.
Zostaw komentarz