Co to jest menu A La Carte?


Menu a la carte odnosi się do sytuacji, gdy kelner zamawia jeden rodzaj dania, który jest oddzielony od talerza z oryginalnego menu. Termin ten oznacza pójście w kierunku przeciwnym do menu. Pojawił się w języku angielskim w latach 30. XIX wieku. Jest przeciwieństwem słowa table d'hote, które oznacza zgodnie z menu. Czasami może brakować dania głównego lub może być ono oferowane oddzielnie od menu głównego. Chociaż rodzaj restauracji, w której się stołujesz, może odgrywać pewną rolę, wybór menu a la carte zależy wyłącznie od Twoich wyjątkowych upodobań i preferencji. Niniejszy artykuł zawiera informacje na temat tego, z czym wiąże się menu a la carte.

Indywidualna wycena

Ponieważ menu a la carte jest daniem odrębnym od dania głównego, oznacza to, że jego cena również będzie indywidualna i różna od ceny menu głównego. W większości przypadków cena będzie niższa, ponieważ ilość składników jest również mniejsza. W innych przypadkach cena może być wyższa niż w oryginalnym menu z dwóch powodów. Pierwszym z nich jest fakt, że danie może wymagać specjalnych składników do przygotowania. Drugim powodem jest to, że menu a la carte może wymagać specjalistycznej wiedzy, a jego przygotowanie może zająć więcej czasu.


Dania dodatkowe

Czasami klient stołujący się w danej restauracji może zdecydować się na danie dodatkowe oferowane jako oddzielne danie z głównego menu. Może się też zdarzyć, że dania dodatkowego nie będzie, co oznacza, że trzeba będzie negocjować z kierownictwem. Na przykład, możesz zdecydować się na samą rybę, zamiast talerza z rybą, warzywami i kawałkami owoców. Można też zdecydować się na samą rybę, a później na osobny talerz z sałatką. Dodatek ten może pochodzić z oryginalnego menu lub z innego menu w tej samej restauracji.

Restauracje wysokiej klasy

Menu a la carte nie jest oferowane w każdej restauracji; najczęściej jest oferowane w restauracjach z wyższej półki. Menu może czasem wymagać specjalnego doświadczenia szefa kuchni, który może nie być obecny w restauracji. Menu może również wymagać specjalnych rodzajów składników, które mogą być trudne do znalezienia lub kosztować więcej pieniędzy. Ponadto przygotowanie menu może zająć więcej czasu niż zwykle, co sprawia, że jest ono nietypowe dla większości restauracji. Z tych powodów niektóre restauracje mogą nie być skłonne do kompromisu, podczas gdy większość restauracji z wyższej półki dysponuje wysoko wykwalifikowanymi kucharzami i prawie wszystkimi składnikami potrzebnymi do przygotowania menu a la carte.

Czas przygotowania

W zależności od charakteru menu a la carte, czas potrzebny na jego przygotowanie może różnić się od normalnego czasu. Jeśli danie jest proste, jego przygotowanie może zająć kucharzowi mniej czasu. Jeśli jednak danie jest złożone lub specjalne, jego przygotowanie może zająć więcej czasu. Z tych powodów restauracja może podnieść cenę menu lub obniżyć stawkę, w zależności od czasu, jaki zajmie kucharzom przygotowanie menu. Jeśli przygotowanie potrawy trwa dłużej, wymaga to dużo wyrozumiałości i cierpliwości ze strony klienta.

Sezon

Niektóre restauracje nie chcą wprowadzać menu a la carte, ale mogą je oferować w niektórych okresach roku ze względu na zmiany pór roku. Na przykład restauracja, która nie oferuje menu a la carte, może wprowadzić takie menu w okresie świątecznym, w grudniu. Może to zrobić, aby zarobić więcej pieniędzy, ponieważ w tym sezonie jest dużo zabawy, a branża gastronomiczna przeżywa rozkwit. Jeśli klient zarezerwował restaurację na imprezę firmową lub prywatną, może negocjować z firmą cateringową, aby ta zajęła się jego menu.

Ponieważ menu a la carte jest odstępstwem od normalnego menu, należy być przygotowanym na to, że przygotowanie posiłku może potrwać nieco dłużej, a nawet kosztować więcej, niż można by przypuszczać. Należy również mieć otwarty umysł na to, że nawet najbardziej ulubiona restauracja może nie być gotowa do zaoferowania menu a la carte. Wymaga to zatem wyrozumiałości i dużo cierpliwości. Należy również wziąć odpowiedzialność za sprawdzenie, które restauracje oferują tego rodzaju menu, aby nie przepłacić. Po znalezieniu dobrej restauracji lub lokalnej firmy cateringowej, która oferuje menu a la carte, należy się jej trzymać, ponieważ szukanie takich lokali nie jest łatwe.