Co zakwasza nasz organizm?

Do produktów kwasotwórczych należą:

-kasza jęczmienna;

-płatki owsiane;

-ryż;

-makaron;

-mięso wieprzowe;

-mięso wołowe;

-jaja;

-ser tylżycki.

Do produktów alkalizujących należą:

-mleko;

-buraki;

-ziemniaki;

-marchew;

-pomidory;

-sałata;

-ogórki;

-kapusta;

-czarne porzeczki;

-wiśnie;

-gruszki;

-truskawki.

Trzeba pamiętać, że istotnym czynnikiem jest właściwe komponowanie posiłków. Należy układać je tak, aby w diecie nie zabrakło produktów alkalizujących oraz tych, które dostarczają właściwych minerałów. Niezbędne są one do tego, aby wydalać kwasy.

Bardzo dużo osób dostarcza swojemu ciału właściwą ilość tłuszczów, węglowodanów oraz białek, a jednocześnie zapomina o wystarczającej ilości witamin i minerałów. Witaminy są potrzebne do tego, aby nasz organizm funkcjonował w prawidłowy sposób. Dlatego warto pamiętać, aby do każdej porcji ryżu, kaszy bądź makaronu z mięsem zjadać również sporą porcję warzyw. Dobrym rozwiązaniem jest również włączenie preparatu witaminowo – mineralnego. Dzięki niemu można uzupełnić niedobory wynikające z diety talerzowej.

Dieta, którą obecnie stosuje większość z nas prowadzi do zachwiania równowagi kwasowo – zasadowej. Dochodzi również do zakwaszenia całego ustroju. Nadmiar kwasów w organizmie jest natomiast bardzo szkodliwy. Kwasy prowadzą do starzenia się tkanek, tworzenia się zmarszczek, opuchlizny. W organizmie dochodzi do zatrzymania wody. Warto pamiętać, że w kwaśnym środowisku o wiele szybciej rozwijają się komórki rakowe. Te zdrowe giną.

Dieta alkalizująca

Objawy zakwaszenia organizmu

Do objawów zakwaszenia organizmu zalicza się:

-ciemne kręgi pod oczami,

-bóle głowy,

-niestrawność,

-pryszcze i krosty,

-częste zaziębienia,

-zawroty głowy,

-nudności,

-mroczki przed oczami,

-gorycz lub kwas w ustach,

-obłożony język,

-uderzenia krwi do głowy,

-osłabienie fizyczne.

Są to oczywiście jedynie wybrane objawy kwasowości. Przy zakwaszeniu nasz organizm bardzo szybko traci energię. Z trudem utrzymuje również właściwe pH krwi. Energia, która jest tracona mogłaby zostać wykorzystana na przykład do zlikwidowania nadwagi.

Skutki zakwaszenia organizmu

Jeżeli zakwaszenie utrzymuje się długo, pojawić mogą się takie choroby jak nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza. Pojawia się zmęczenie, trudności z koncentracją oraz zaburzenia snu.