Jedz więcej owoców, aby schudnąć

Czy jedzenie niektórych owoców i warzyw może pomóc w dążeniu do utraty wagi?

Najnowsze badanie, opublikowane w czasopiśmie PLOS Medicine, ujawnia, że kilka owoców i warzyw może pomóc w utrzymaniu lub kontroli wagi ciała.

Badanie podłużne, przeprowadzone w Harvard T. H. Chan School of Public Health i Brigham & Women's Hospital w Bostonie i kierowane przez dr Monicę Bertoia, wykazało, że niektóre owoce i warzywa mogą być bardziej lub mniej korzystne dla utrzymania lub osiągnięcia zdrowej wagi.

Naukowcy odkryli również, że dodatkowa porcja owoców dziennie może prowadzić do utraty wagi o 0,24 kg w porównaniu do 0,11 kg utraconych z dodatkową porcją warzyw w trakcie trwania badania.

Badania wykazały, że spożywanie owoców i warzyw o wyższej zawartości błonnika lub niższym ładunku glikemicznym - liczba, która szacuje, jak bardzo żywność podniesie poziom glukozy we krwi danej osoby po jej spożyciu - będzie bardziej prawdopodobne, aby prowadzić do zdrowej wagi niż spożywanie tych o niższej zawartości błonnika lub wyższym ładunku glikemicznym.

W badaniu uwzględniono ponad 70 pozycji, przy czym zadbano o to, by znalazły się wśród nich owoce i warzywa o podobnych wartościach odżywczych, takie jak jabłka i gruszki. Kategorie owoców obejmowały cytrusy, melony i jagody; warzywa podzielono na krzyżowe, zielone liściaste i strączkowe.

Wszystkie owoce i warzywa sklasyfikowano jako wysoko- lub niskobłonnikowe oraz jako wysoko- lub niskoglutenowe. Obliczono to poprzez pomnożenie zawartości węglowodanów w każdym owocu/warzywie (w gramach na porcję) przez indeks glikemiczny tego owocu/warzywa.

Naukowcy odkryli, że spożywanie dodatkowej porcji owoców dziennie prowadziło do utraty wagi o 0,24 kg, podczas gdy spożywanie dodatkowej porcji warzyw dziennie przynosiło utratę wagi o 0,11 kg.

Owoce ogółem - zwłaszcza jagody, jabłka i gruszki - przyczyniły się do większej utraty wagi w porównaniu z warzywami.

Większa utrata wagi była związana z warzywami o wyższej zawartości błonnika i niższej glikemii, zwłaszcza warzywami krzyżowymi, takimi jak brokuły, brukselka i kalafior.

Badanie wykazało również, że warzywa o niższej zawartości błonnika, wyższej glikemii i warzywa skrobiowe, w tym kukurydza, groch, ziemniaki, marchew i kapusta, były związane z przyrostem masy ciała.

Owoce do jedzenia: Borówki, truskawki, jabłka, gruszki

Warzywa do jedzenia: Karczochy, szparagi, ogórki, brokuły, brukselka, kalafior, tykwa warzywna

Tagi: korzyści płynące z owoców odżywianie utrata wagi