Bezglutenowa dieta - czym jest?

Jeśli chcesz postawić na bezglutenowy styl życia to obecnie masz dostępne na rynku różnorakie zestawy posiłków, usługi dostawy czy subskrypcje przekąsek, które czekają na to, by odpowiedzieć na potrzeby takiego planu żywienia. Dieta pudełkowa bezglutenowa to świetna propozycja. Projektowana jest w takiej formie, by dało się ją wygodnie dopasować do dietetycznych ograniczeń jakie będzie posiadała osoba, która na takie żywienie chce się zdecydować. Zamawianie pozwoli między innymi skrócić czas jaki będzie potrzebny na planowanie posiłków, potem na robienie zakupów oraz przygotowywanie jedzenia na cały tydzień.

Czym jest gluten?

Na początek trzeba powiedzieć czym jest gluten. To białko, które występuje w pszenicy, życie i jęczmieniu, pszenżycie i owsie. U osób z celiakią jedzenie albo picie produktów, które maja gluten będzie powodowało objawy, które związane są z tym, że uszkodzona zostaje błona śluzowa jelita cienkiego. Gluten powszechnie jest obwiniany za objawy jelitowe, których doświadcza bardzo wiele osób, które mają właśnie problem z zespołem jelita drażliwego. Ostatnie badania sugerują jednak, że węglowodany, które znajdują się w pszenicy, życie i jęczmieniu mogą również być przyczyną tego problemu. Dlatego dieta bezglutenowa pozwala na gojenie się jelit i tym samym na zmniejszenie objawów u tych osób, które zmagają się z celiakią.

Żywność bezglutenowa

Mimo ograniczeń osoba na diecie bezglutenowej może nadal cieszyć się szeroką i zróżnicowaną dietą. Ważne będzie między innymi to, by znać etykiety pakowanych czy przygotowywanych produktów spożywczych. Niektóre potrawy bezglutenowe, które mogą spożywać osoby z celiakią, obejmując: produkty mięsne, mięso nieprzetworzone, ryby, kurczak, bekon, szynka bez kości, mięso mrożone, konserwowane, ale zawsze bez sosu, ponieważ w sosie mogą pojawiać się właśnie zboża i tym samym gluten. Spożywać można produkty mleczne – jaja, mleko pełnotłuste, mleko niskotłuszczowe, mleko zagęszczone, mleko skondensowane, świeża śmietana, jogurt, sery topione, w blokach, niektóre budynie, lody i mleko sojowe. Można sięgać także po owoce i warzywa świeże albo konserwowe bądź mrożone, soki owocowe. Spożywać można nasiona, orzechy, masło orzechowe. Jeśli chodzi o produkty zbożowe bezglutenowe i piekarnicze to również można się na nie decydować. W tym względzie można mieć na uwadze mąkę kukurydzianą, sojową, soczewicę, ryż, mąkę ryżową, otręby ryżowe, mąkę ziemniaczaną, sorgo, kaszę gryczaną, proso, amarantus, płatki kukurydziane, ryżowe, bez słodowego i jęczmiennego ekstraktu. Dostępne są także w sprzedaży takie propozycje jak pieczywo bezglutenowe, ciasta, herbatniki oraz specjalne bezglutenowe ciastka. Można ewentualnie zdecydować się także na makaron bezglutenowy, ryżowy albo fasolowy i 100% makaron gryczany.

Etykietowanie żywności i gluten

Wszystkie pakowane produkty spożywcze mają etykiety składników, które znajdują się na pudełkach, opakowaniach albo na butelce. Można znaleźć produkty, które pozbawione są glutenu właśnie przez czytanie etykiet. W ten sposób można będzie szukać produktów, które oznaczone są jako bezglutenowe. Można myśleć o produktach, które są przeznaczone na rynek ogólny, nie mają oznaczenia jako bezglutenowe, ale przygotowywane są z takich składników, które wiemy, że nie mają w składzie produktów, które zawierają gluten. Wybierając dietę pudełkową ma się o tyle wygodną sytuację, że nie trzeba samodzielnie analizować składu produktów, robi to firma odpowiadająca za przygotowywanie posiłków.