Włącz te 12 superfoods do swojej diety

Superman mógł czerpać energię ze słońca, ale nie możemy polegać na energii słonecznej w zaspokajaniu naszych potrzeb. Na pomoc przychodzą superfoods - odżywcze pożywki, które zawierają duże dawki antyoksydantów, polifenoli, witamin i minerałów. Dodanie ich do swojej diety może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych i przedłużyć życie.

Przedstawiamy 12 superfoods, które musisz dodać do swojej listy zakupów każdego tygodnia:

    Ciemna czekolada:Jedzenie bogów musi być dobre dla ciebie. Ciemna czekolada jest ładowany z składników odżywczych i jest potężnym źródłem przeciwutleniaczy. Poprawia przepływ krwi, obniża ciśnienie krwi i ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz podnosi poziom HDL. Może również poprawić funkcjonowanie mózgu. Wyłam ten baton już!
    Brokuły:Znane jako superfood na całym świecie, to warzywo krzyżowe zawiera substancje chemiczne zapobiegające rakowi, takie jak sulforafan. Brokuły są bogatym źródłem witaminy A i K, a także flawonoidów, które zmniejszają wpływ alergenów. Gotuj je na parze, aby cieszyć się korzyściami obniżającymi poziom cholesterolu i detoksykacyjnymi.
    Oliwa z oliwek: Gwiazda diety śródziemnomorskiej jest jednym z najzdrowszych olejów na świecie. Jest bogata w przeciwutleniacze, zwłaszcza witaminę E, od dawna uważaną za minimalizującą ryzyko zachorowania na raka. Jest bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe i jest powiązany z dłuższą oczekiwaną długość życia i niższe ryzyko chorób serca, wysokie ciśnienie krwi i udaru mózgu.
    Buraki:Każdy może ich nie lubić, ale buraki są bogate w witaminę C, błonnik i niezbędne minerały, takie jak potas i mangan. Zawierają witaminę B folian i betainę, mogą pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi, zwalczaniu raka i stanów zapalnych, zwiększeniu wytrzymałości i wspomaganiu detoksykacji.
    Orzechy:Liczne badania wykazały, że codzienne spożywanie garści orzechów może przedłużyć życie człowieka. Orzechy zawierają pełnowartościowe białko, błonnik, tłuszcze nienasycone, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz ważne witaminy i minerały. Ludzie, którzy jedzą orzechy mogą być w mniejszym stopniu zagrożeni cukrzycą i rakiem.
    Pomidory: Oryginalne superfood, pomidory są bogate w kwas alfa-liponowy, likopen, cholinę, kwas foliowy, beta-karoten i luteinę. Bogate źródło witamin A i C oraz kwasu foliowego, są dobre dla serca, nerek, oczu i skóry.
    Jagody: Te małe owoce mają wysoki poziom fitochemikaliów, składników odżywczych, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem. Czy to truskawki, borówki czy maliny, wszystkie mają przeciwutleniacze, które chronią przed starzeniem się i wspierają funkcjonowanie mózgu i utrzymanie mięśni.
    Pikantne jedzenie: Badania wykazały, że dodanie pikantnych potraw do talerza może dodać lat do Twojego życia. Badania powiązały również spożywanie pikantnych potraw z niższym ryzykiem zachorowania na raka i chorobę niedokrwienną serca. Pikantne jedzenie może również pomóc Ci schudnąć.
    Zielona herbata: Dodaj filiżankę zielonej herbaty do porannej kolejki napojów. Zielona herbata jest ładowany z przeciwutleniaczy i składników odżywczych, które mogą poprawić funkcjonowanie mózgu, prowadzić do utraty tłuszczu i niższe ryzyko zachorowania na raka. Japońskie badania wykazały, że u osób pijących zieloną herbatę występuje mniejsze ryzyko chorób serca i udaru mózgu.
    Szpinak: Zielone jest dobre. Ostatnie badania wykazały, że spożywanie codziennej porcji szpinaku lub innych zielonych liści może zmniejszyć związane z wiekiem zaburzenia funkcji poznawczych. Bogaty w witaminy i minerały, jest pełen fitoskładników, takich jak karotenoidy i flawonoidy, które zapewniają doskonałą ochronę antyoksydacyjną.
    Czosnek: Niewielki ząbek czosnku jest niezwykle zdrowy. Jest bardzo bogaty w witaminy C i B6 oraz mangan. Jego korzyści obejmują całą gamę - od skromnego zwykłego przeziębienia do ciśnienia krwi, poziomu cholesterolu, chorób serca i gęstości kości. Jego przeciwutleniacze mogą pomóc w zapobieganiu Alzheimera i demencji.
    Jabłka: Jabłka są bogate w przeciwutleniacze i błonnik zwany pektyną. Jedząc jeden dziennie może trzymać lekarza z dala! Ten owoc może pomóc uniknąć Alzheimera, obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko cukrzycy, raka i chorób serca. Może również zapobiegać hemoroidom, odtruwać wątrobę i pomagać kontrolować wagę.

Stań się fit z HealthifyMe. Zarejestruj się tutaj

Tagi: dieta błonnikfitnesszielona herbata superfoodsUtrata wagi