Etykieta targu rolnego: 8 sposobów na to, jak być dobrym klientem

Mam to szczęście, że mieszkam tuż obok naszego targu rolnego. Kiedy patrzę, jak w każdą sobotę pęcznieją tłumy, zastanawiam się: Jakie są największe "dos" i "don't" klientów z perspektywy rolnika? Innymi słowy, czy istnieje coś takiego jak etykieta na targu rolnym? Okazuje się, że tak! Poprosiłam Rachel Tayse Baillieul, blogerkę z Harmonious Homestead i współwłaścicielkę Swainway Urban Farm, która jest stałym bywalcem naszego lokalnego targu rolnego, o jej własne zdanie.


Rachel Tayse Baillieul

Wizyta na targu rolnym może być jak cofnięcie się w czasie do celebracji świeżej, pięknej żywności sprzedawanej bezpośrednio od rolnika. Jestem jednym z tych smakoszy, którzy odwiedzają targi co tydzień, nawet podczas wakacji. W 2012 roku zaczęłam pracować za stołem w Swainway Urban Farm, ekologicznej farmie warzywnej w Columbus, Ohio.

Z ponad 150 targami pod moim paskiem, znam tajniki marketingu rolniczego. W tym czasie doświadczyłem każdego dobrego (i złego) zachowania klientów, którzy próbują poruszać się po zatłoczonej scenie. Zadbaj o to, aby Twój rolnik był zadowolony i czerp korzyści z przyjemnego dnia targowego, stosując się do poniższych wskazówek:

1. Przyjdź wcześnie.

Wiem, jak miło jest spać w weekend, a przynajmniej wydaje mi się, że pamiętam to z moich dni przed rolnictwem. Ale jeśli chcesz mój najlepszy wybór i moje najszczęśliwsze nastawienie, przyjdź na początku rynku. Rynki są mniej zatłoczone na początku i można wykorzystać ten czas, aby poznać rolników.

2. Czytaj znaki.

Dobre gospodarstwa opisują swoje towary na piśmie, czasami w kilku miejscach na stoisku. Doceniamy, gdy poświęcasz chwilę, aby przeczytać o naszych cenach i odmianach. Lubimy pytania, ale jesteśmy zmęczeni powtarzaniem tych samych informacji.

3. Rozmawiaj z uwagą.

Uwielbiam rozmawiać o ogrodnictwie. Chcę usłyszeć o ulubionych projektach moich klientów. Lubię wspierać przyczyny. Ale ostatecznie, czas rynku rolnego jest o sprzedaży tego, co wyhodowałem, aby zarobić pieniądze. Jeśli jestem wyprzedany lub kręci się po rynku, to jest to świetny moment, aby rozpocząć rozmowę o nie-rynkowym wydarzeniu lub ogrodnictwo problem. Jeśli jednak chcesz porozmawiać podczas targu, prawdopodobnie będę musiał przerwać rozmowę, gdy pojawi się inny klient. Doceń mój czas, proponując osobną godzinę spotkania, jeśli jestem zajęty.

4. Pamiętaj o linii.

Rolnicy chcą sprzedać wszystko, ale nie chcemy długiej kolejki, która przeszkadza innym rolnikom lub klientom. Jeśli podchodzisz, gdy jest kolejka, postaraj się wykorzystać czas oczekiwania na wyciągnięcie drobnych (zakładając, że rolnik ma oznaczenia cen, patrz numer 2) i przygotować torby do wyjścia. Jeśli stoisko jest zajęte, szanuj swoich współklientów i dokonuj transakcji krótko i sprawnie. I proszę, znajdź wolniejszy czas, aby zatrzymać się, jeśli masz szczegółowe pytanie (patrz numer trzy).

5. Dotykaj tylko SWOJEGO jedzenia.

Ciężko pracujemy, aby praktykować bezpieczne obchodzenie się z żywnością, w tym mycie rąk i sanityzację narzędzi do zbiorów i pojemników. Łatwo jest rozprzestrzeniać zarazki na świeżej żywności na gęstych rynkach rolnych, zwłaszcza przy tak dużej wymianie gotówki. Czy chcesz kupować żywność, którą inni klienci mieli w rękach? Zakładam, że nie, więc aby zapewnić wszystkim bezpieczeństwo, zwykle wyrzucam jedzenie, które ktoś dotknął, ale nie kupił, ze stratą. Najlepiej jest "patrzeć oczami" i uczyć swoje dzieci, by robiły to samo.

6. Proś o przysługę z szacunkiem.

Moi ulubieni klienci są jak rodzina - przechowuję ich zakupy w mojej chłodziarce, odkładam na bok specjalne zamówienia, a czasem nawet przyjmuję zapłatę z tygodniowym opóźnieniem. Ale te przysługi nie wynikają z żądań. Zaczynają się od konsekwentnych zakupów i uprzejmych próśb. Większość rolników chętnie oferuje specjalne usługi stałym klientom, jeśli zostaną o to ładnie poproszeni.

7. Kup mi kawę.

Możesz myśleć, że dzwonek otwierający 9 rano dzwonek otwierający na targu rolnym jest wczesny, ale nawet my, miejscy rolnicy, którzy uprawiają żywność zaledwie kilka kilometrów od miejsca, w którym odbywa się targ, musimy wstać kilka godzin wcześniej, aby zająć się zwierzętami gospodarskimi, zapakować pojazdy, rozładować i przygotować się do pracy. Często jestem na oparach przez 11 rano w sobotę, i nie mogę sobie wyobrazić, jak czują się rolnicy, którzy przyjeżdżają spoza miasta. Nie każdy sprzedawca pije kawę, oczywiście, ale wszyscy doceniamy odrobinę cierpliwości i zrozumienia pod koniec naszego najbardziej pracowitego poranka w tygodniu.

8. Powiedz nam, jak gotujesz nasze jedzenie.

Jestem podekscytowany, gdy klient opowiada mi o nowym przepisie, który wypróbował, używając czegoś, co wyhodowałem. Podziel się starym rodzinnym przepisem, a ja jestem wniebowzięta. Podczas gdy my zarabiamy na rynku, to co każdy sprzedawca chce najbardziej, to dobrze karmić ludzi.

Rachel Tayse Baillieul jest współwłaścicielką Swainway Urban Farm i współzałożycielką Columbus Agrarian Society. Była nauczycielka, która zajęła się rolnictwem, ponieważ uwielbia przebywać na świeżym powietrzu, Rachel dzieli się opowieściami o swojej rodzinie DIY w Harmonious Homestead.