Słodki BBQ wyciągnięty jackfruit

Jackfruit musi być najfajniejszym, najwspanialszym nowym odkryciem, jakiego dokonałam od czasu przejścia na weganizm. Kiedy pierwszy raz go zjadłam - było to w wegańskiej restauracji - w pewnym momencie poważnie się przestraszyłam, kiedy sprawdziłam moją kanapkę i pomyślałam, że na pewno jest w niej mięso. Jak to możliwe? Przecież to było wegańskie miejsce!? Musiałam sprawdzić to w Internecie, żeby przekonać samą siebie, że to rzeczywiście nie było mięso i że mogę bezpiecznie wznowić jedzenie.

To znaczy, to coś jest tak szalenie podobne w wyglądzie, konsystencji i smaku do mięsa, że jest niemal przerażające. Myślę, że musicie sami tego doświadczyć, żeby naprawdę w to uwierzyć.

Jeśli nigdy nie próbowałeś, to jest. Ale jeśli już to zrobiliście, to wiecie dokładnie o czym mówię i nie sądzę, żebym musiała Wam sprzedawać ten przepis. Wiecie, jakie to będzie dobre...

 

Pierwszą rzeczą, jaką musimy zrobić, jest przygotowanie pysznego, słodkiego sosu BBQ, który będzie podstawą dania. Aby to zrobić, połącz wszystkie składniki w średnim, nadającym się do piekarnika rondlu, do którego masz dopasowaną pokrywkę.

 

Dobrze wymieszaj, aż do całkowitego połączenia i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zredukuje się o około połowę i będzie miał ciemniejszy kolor.

 

Podczas gdy sos będzie się gotował, będziesz chciał rozdrobnić jackfruita na małe kawałki palcami.

Uważaj przy zakupie jackfruita: musisz kupić młodego zielonego jackfruita w zalewie, a NIE słodkiego, dojrzałego w syropie. Po odcedzeniu, tak wyglądają kawał ki jackfruita wyjęte prosto z puszki. Niektóre przepisy każą usunąć pestki i odciąć twarde końcówki z każdego kawałka, ale to kompletny nonsens. Te części są całkowicie jadalne, a nawet dodają daniu tekstury. Więc na wszelkie sposoby, zostaw je.

 

W większości, jackfruit ma żylastą teksturę, która jest naturalnie bardzo podobna do mięsa... Osobiście uważam, że najlepszym sposobem na zachowanie tej żylastej tekstury jest rozdrabnianie / rozrywanie jackfruita palcami, w przeciwieństwie do krojenia go nożem.

 

Więc śmiało, zrób to... użyj palców, aby rozerwać wszystkie kawał ki jackfruita na mniejsze, rozdrobnione kawałki. Tak, jest to nieco żmudne, ale bardzo się opłaca, zaufaj mi. Widzicie, że już wygląda jak pulled meat?

 

W porządku, teraz, gdy jackfruit jest już przygotowany i gotowy do pracy, jestem gotowa założyć się, że Twój sos BBQ też jest już gotowy... Czas więc rozgrzać piekarnik do 325°F.

Rozgrzej kilka łyżek oleju na dużej patelni ustawionej na średnio-wysokim ogniu. Gdy będzie gorąca, dodaj cebulę, czosnek i sól i smaż, aż zmięknie i lekko zbrązowieje, około 3 minut.

 

Zwiększyć ogień do wysokiej temperatury i dodać na patelnię stos rozdrobnionego jackfruita ...

 

Teraz gotuj jackfruita, aż zacznie brązowieć i karmelizować się, około 10 minut.

 

Do teraz, jestem gotów założyć się, że twój sos BBQ pachnie wszystkie rodzaje pyszne i całkowicie gotowy do przyjęcia wszystkie te yummy karmelizowane jackfruit; więc śmiało i wyrzucić go prawo do garnka z sosem!

 

Delikatnie mieszaj, aż jackfruit będzie równomiernie i hojnie pokryty sosem BBQ. Następnie załóż pokrywkę i wstaw do piekarnika na około 45 minut, aby smaki miały szansę się połączyć i pogłębić.

 

Wyjąć garnek z piekarnika i pozwolić Pulled Jackfruit odpocząć przez około 10 minut przed podaniem.

 

Najlepiej podawać go na opieczonej bułce hamburgerowej, z ulubionymi dodatkami - dla mnie tylko kilka kresek Franka, proszę! - lub po prostu tak jak jest. Mówię wam, to danie ma tyle smaku, że nie potrzebuje niczego więcej!

 

SŁODKI JACKFRUIT W SOSIE BBQ

czas przygotowania: 30 MINUT

czas gotowania: 1 GODZINA 15 MINUT

całkowity czas: 1 GODZINA 45 MINUT

To słodkie BBQ Pulled Jackfruit jest tak wilgotne i smaczne i szalenie podobne do prawdziwego, że nawet najzagorzalsi miłośnicy mięsa będą się nim zachwycać!

porcje: 4

SKŁADNIKI

  • 3 - 14 uncji puszek zielonego jackfruita w zalewie, dobrze odsączone
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, mielone
  • 1/4 łyżeczki soli

Dla sosu BBQ

  • 1 - 14 oz puszka zmiażdżonych pomidorów
  • 1 - 6 oz puszka pasty pomidorowej
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • 1/4 filiżanki octu jabłkowego z cydru
  • 1/4 filiżanki czystego syropu klonowego
  • 3 łyżki organicznej musztardy Dijon
  • 2 łyżki melasy z czarnejporzeczki
  • 2 łyżki sosu tamari
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • 1/2 łyżeczki proszku chipotle
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki naturalnego płynnego dymu

INSTRUKCJE

  • Umieść wszystkie składniki sosu BBQ w średnim rondlu nadającym się do piekarnika z dopasowaną pokrywką. Wymieszać do całkowitego połączenia i doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zredukuje się o około połowę i nabierze ciemniejszego koloru.

  • W międzyczasie, rozdrobnić jackfruita na małe kawałki palcami. Nie wyrzucaj pestek, ponieważ są one całkowicie jadalne, a nawet dodają smaku całej mieszance.

  • Kiedy już to zrobisz, rozgrzej piekarnik do 325°F.

  • Rozgrzej kilka łyżek oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Gdy będzie gorąca, dodaj cebulę, czosnek i sól i smaż, aż zmięknie i lekko zbrązowieje, około 3 minut. Zwiększ ogień do wysokiej temperatury, dodaj rozdrobnionego jackfruita i gotuj, aż zacznie brązowieć i karmelizować się, około 10 minut.

  • Teraz przenieś karmelizowanego jackfruita do garnka z sosem BBQ, wymieszaj delikatnie, aż będzie równomiernie pokryty; przykryj i wstaw do piekarnika na około 45 minut, aby pogłębić smaki.

  • Wyjąć garnek z piekarnika i pozwolić jackfruitowi odpocząć przez około 10 minut przed użyciem.

  • Podawaj ułożony na opieczonej bułce hamburgerowej, z ulubionymi dodatkami lub po prostu taki, jaki jest. To danie ma tyle smaku, że nie potrzebuje niczego więcej!

  • Ewentualne resztki będą odgrzewane super dobrze na małym ogniu, i będzie trzymać w lodówce przez kilka dni...

kalorie: 400kcal, węglowodany: 81g, białko: 6g, tłuszcz: 8g, tłuszcz nasycony: 1g, sód: 1567mg, potas: 1191mg, błonnik: 6g, cukier: 33g, witamina a: 1182iu, witamina c: 22mg, wapń: 182mg, żelazo: 4mg