Kasza gryczana i amarantus na ciepło

KASZA GRYCZANA I AMARANTUS NA CIEPŁO

czas przygotowania: 2 MINUTY

czas gotowania: 20 MINUT

czas odpoczynku: 3 MINUTY

całkowity czas: 25 MINUT

Ta kremowa owsianka na ciepło z kaszy gryczanej i amarantusa jest nie tylko bardzo pożywna, ale również pełna wszelkiego rodzaju ciekawych smaków i zabawnych tekstur! To z pewnością miła odmiana od zwykłej porannej owsianki! Czy odważysz się spróbować?

porcje: 4

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka surowej kaszy gryczanej
  • 1/2 szklanki amarantusa
  • 2 łyżki czarnych nasion chia
  • 5 szklanek wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki mleka nie zawierającego nabiału (użyłam mleka konopnego)

Opcjonalne dekoracje

  • Świeże lub suszone owoce
  • Posiekane orzechy
  • Mleko niemleczne

INSTRUKCJA:

  • W dużym rondlu doprowadzić wodę do wrzenia, dodać kaszę gryczaną, amarantus, nasiona chia i sól.

  • Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, przykryj luźno i gotuj powoli przez 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż ziarna będą w pełni ugotowane, mieszanka będzie kremowa i wchłonie praktycznie całą wodę.

  • Wyłączymy ogień i dodamy mleko, następnie przykryjemy i pozostawimy na kilka minut.

  • Podawać z wybranym przez siebie przybraniem, dodatkową porcją mleka i ewentualnie dosłodzić do smaku.