Ta kremowa owsianka na ciepło z kaszy gryczanej i amarantusa jest nie tylko bardzo pożywna, ale również pełna wszelkiego rodzaju ciekawych smaków i zabawnych tekstur! To z pewnością miła odmiana od zwykłej porannej owsianki! Czy odważysz się spróbować?
porcje: 4
SKŁADNIKI
1 szklanka surowej kaszy gryczanej
1/2 szklanki amarantusa
2 łyżki czarnych nasion chia
5 szklanek wody
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki mleka nie zawierającego nabiału (użyłam mleka konopnego)
Opcjonalne dekoracje
Świeże lub suszone owoce
Posiekane orzechy
Mleko niemleczne
INSTRUKCJA:
W dużym rondlu doprowadzić wodę do wrzenia, dodać kaszę gryczaną, amarantus, nasiona chia i sól.
Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, przykryj luźno i gotuj powoli przez 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż ziarna będą w pełni ugotowane, mieszanka będzie kremowa i wchłonie praktycznie całą wodę.
Wyłączymy ogień i dodamy mleko, następnie przykryjemy i pozostawimy na kilka minut.
Podawać z wybranym przez siebie przybraniem, dodatkową porcją mleka i ewentualnie dosłodzić do smaku.
Zostaw komentarz