Odkąd pięć lat temu założyłam tego bloga, robię o wiele więcej jedzenia od podstaw. Być może dlatego, że moje dzieci są starsze i mniej wymagające i nie wymagają już ode mnie bycia w odległości dwóch stóp od nich przez cały czas. Być może dlatego, że zaczęłam zwracać baczniejszą uwagę na listę składników. Albo dlatego, że moje podniebienie staje się nieco bardziej wyrafinowane, preferując smak "od ręki" niż "z półki".
To powiedziawszy, znam też swoje ograniczenia. Jest wiele potraw, które chciałabym przygotowywać od podstaw przez cały czas, ale nie chcę spędzić całego życia w kuchni (czytaj: Wyznanie kucharskie: Nie nadążam!). Jest wiele pokarmów, które zrobię, jeśli mam dodatkowy czas i energię, jak chleb czy sos do spaghetti. Są też potrawy, które zawsze robię sama, bo w porównaniu z wersją kupioną w sklepie, są smaczniejsze (i zazwyczaj tańsze) na tyle, że warto je zrobić.
Oto moja pierwsza piątka:
1. Dressing Vinaigrette: Jemy sałatki prawie każdej nocy, a ja zwykłem kupować dużo butelkowanych dressingów. Ale to trwa tylko kilka minut, aby to zrobić samemu.
Przepis na Quick Vinaigrette
2. Przyprawa do Taco: Tacos są praktycznie cotygodniowym stałym elementem w naszym domu, więc kiedyś byliśmy zaopatrzeni w paczki z przyprawami. Ale kiedy zacząłem czytać drobnym drukiem, znalazłem wątpliwe elementy, takie jak konserwanty, a nawet uwodornione oleje. Teraz robię potrójną porcję tej domowej przyprawy i trzymam ją w słoiku w spiżarni.
Przepis na Miksturę Taco #19
3. Gofry: Moje dzieci (i mąż) uwielbiają gofry. Lata temu, Eggos były podstawą w moim koszyku spożywczym. Potem uaktualnione do Van's. Potem dostałem gofrownicę i wszystko się zmieniło. Robię podwójne porcje w leniwe weekendowe poranki, a potem chowam je do zamrażarki na dni powszednie.
Przepis na gofry z jogurtem i siemieniem lnianym
4. Sos barbecue: Moje dzieci, jak wszyscy mali ludzie, uwielbiają zanurzać swoje jedzenie w różnych sosach. Wiele słoików sos barbecue zawiera syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, barwnik karmelowy, i konserwanty. Zaczęliśmy więc robić go sami i teraz wolimy jego smak.
Przepis na domowej roboty sos barbecue
5. Ciasto do pizzy: Mam małą obsesję na punkcie domowej pizzy. Od czasu degustacji przyjaciela dead-ringer-dla-dostawy domowej pizzy, byłem eksperymentując z różnymi skorupami, technik i polewy (obecny rodzic ulubiony: szpinak i kiełbasa).
Oto trzy ciasta do pizzy, które są u nas na porządku dziennym:
Citizen Mom's Homemade Pizza DoughPerfect Pizza Crust z Dinner: A Love StoryHometown Pizza z mojej książki Cooking Light Dinnertime Survival Guide
Zostaw komentarz