Dieta pudełkowa dla wegan

Wiele osób nie rozróżnia wegetarian i wegan. Tymczasem ci pierwsi nie dopuszczają do swojej diety mięsa, ryb i drobiu, podczas gdy ci drudzy odrzucają wszystko, co jest pochodzenia zwierzęcego. Oznacza to, że nie jedzą ani masła, ani jajek, ani żelatyny - tylko warzywa, owoce, zioła, zboża, orzechy, nasiona i rośliny strączkowe. Ważną zasadą diety wegańskiej jest spożywanie około sześciu razy dziennie. Jednocześnie każdy posiłek powinien zawierać minimalną porcję zbóż, na przykład tylko jedną kromkę chleba wieloziarnistego. Jak wygląda dieta pudełkowa dla wegan?

Co musisz wiedzieć o weganizmie.

Przestrzeganie diety wegańskiej zwiększa prawdopodobieństwo utraty wagi. Po prostu weganie spożywają mniej kalorii dziennie niż ci, którzy zjadają kiełbasy na śniadanie i steki na obiad. Pomaga to obniżyć wskaźnik masy ciała (czyli ilość tkanki tłuszczowej). Więc ograniczając spożycie kalorii do owoców, zbóż i warzyw (łącząc dietę z ćwiczeniami), oczywiście tracisz kilka dodatkowych kilogramów. To, jak szybko to się stanie, zależy tylko od ciebie. Zanim zdecydujesz się na wegańską dietę pudełkową, nadal warto skonsultować się z lekarzem. Powie ci, czy możesz wykluczyć z diety mięso, mleko, jajka. Reszta diety wegańskiej składa się z owoców i warzyw, tłuszczów nasyconych i minimalnej ilości soli. Tego typu diety utrzymują poziom cholesterolu i ciśnienia krwi na normalnym poziomie. Wiele badań pokazuje, że dieta wegańska, może pomóc w zapobieganiu rozwojowi cukrzycy.

Jak wygląda dieta?

Tłuszcze, białka, węglowodany. To podstawa odżywienia. Twoja dieta powinna zawierać 20-35% tłuszczu, 20-35% białka i 45-65% węglowodanów. Ponadto wszystkie elementy należy pobrać z produktów roślinnych. Awokado, orzechy, rośliny strączkowe nie tylko nasycone są użytecznymi substancjami, ale także poprawią stan włosów, skóry i paznokci. Aby pozyskać węglowodany, postaw na kaszę gryczaną i płatki owsiane - dadzą dużo witamin i dużo energii. Według badań dziennie należy spożywać około 22-34 gramów błonnika (norma dla osoby dorosłej). Ten pozytywnie wpłynie na trawienie. Przestrzegając diety wegańskiej, nie musisz zastanawiać się, skąd wziąć błonnik, ponieważ jest go dużo w warzywach, owocach i ziołach. Według badań osoba dorosła musi codziennie spożywać pokarmy bogate w potas. Podnoszą ciśnienie krwi, zmniejszają utratę masy kostnej i ograniczają rozwój kamieni nerkowych. To także zapewnia dieta wegańska.

Co jeść a czego nie?

Dieta wegetariańska obejmuje powstrzymywanie się od wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego i wszelkich pokarmów, które mogą prowadzić do znęcania się lub wykorzystywania zwierząt. Mięso, drób, nabiał i jajka nie są akceptowane w wegańskiej diecie. Niektórzy stosują dietę wegetariańską ze względów etycznych, inni wybierają ją w celu ochrony środowiska, a wielu w celu poprawy zdrowi. Pełnowartościowa dieta roślinna prawie na pewno zwiększy spożycie błonnika, co może przynieść wiele pozytywnych korzyści: lepsze trawienie; zwiększona sytość; obniżenie poziomu cholesterolu; mniejsze ryzyko cukrzycy, chorób serca i niektórych rodzajów raka; i potencjalnie zdrowszy mikrobom. Inne możliwe korzyści zdrowotne wynikające z prawidłowej diety wegańskiej obejmują:

• Niższe ryzyko niektórych rodzajów raka

• Jaśniejsza skóra

• Spożycie potasu, magnezu, kwasu foliowego i witamin A, C i E jest wyższe niż zwykle

• Lepsza kontrola poziomu cukru we krwi

Weganin może rozpocząć dzień od owsianki cukrowej i alternatywnego mleka na śniadanie, zjeść makaron o wysokiej zawartości węglowodanów na obiad lub wegańskie paski z kurczaka i frytki na keczup na obiad. Ważne jest, aby zachować ostrożność przy wyborze wegańskiej żywności zawierającej białko, takiej jak fasola, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona, a także żywności minimalnie przetworzonej i zawierającej białko. Na szczęście rynek takich produktów naprawdę się rozrósł w ciągu ostatnich kilku lat i istnieje wiele innych, które oferują białko z innych źródeł niż soja, takich jak białko grochu, fasola i rośliny strączkowe.