Groźne zakwaszenie organizmu: gdy ciało gnije za życia!

News

Czym jest pojęcie równowagi kwasowo-zasadowej?

Zgodnie z modelem wszechświata kwasy i zasady są przeciwieństwami. Wskaźnik potencjału wodorowego o nazwie pH będzie określał czy dany produkt jest kwasem czy zasadą, czy może będzie miał współczynnik obojętny. Czysta woda w temperaturze pokojowej ma odczyn obojętny. Jeśli będzie poniżej 7 będzie kwasowy, jeśli powyżej będzie zasadowy. Ludzka krew jest lekko zasadowa, ponieważ ma 7,4. I taki odczyn powinniśmy starać się utrzymywać.

W takim zasadowym środowisku procesy fizyczne oraz chemiczne, które zachodzą w organizmie są prawidłowe. Jeśli odczyn pH krwi wzrośnie powyżej 7,9 albo spadnie poniżej 6,9 wtedy człowiek będzie umierał na zasadowicę albo kwasicę. Jest to podobnie jak z temperaturą, która również ma swój optymalny poziom.

Objawy zakwaszenia

Jeśli rano budzimy się ze złym samopoczuciem ciągle jesteśmy zmęczeni, niewyspani życie wydaje się nam ponure, pojawiają się bóle głowy, co jakiś czas problem z apatią to znak, że możemy mieć zakwaszony organizm. to tylko cześć objawów, trzeba sprawdzać więc dokładnie jak to jest z naszym organizmem. W przypadku zakwaszenia organizmu kwaśny będzie również mocz, dlatego najbardziej popularny sposób na badanie kwasowości to sikanie na papierki lakmusowe i porównanie pomiarów z całego dnia. Lista objawów zakwaszenia jest bardzo długa, a główna przyczyna to przede wszystkim spożywane nadmiernie składniki zakwaszające.

Przemęczenie organizmu

Co zakwasza, a co alkalizuje?

Organizm zakwasza właśnie to wszystko co w naszym świecie spożywa się obecnie najliczniej. Chodzi tutaj o przetwory mączne, kasze, chleb, cukier, kawa, herbata, alkohol, napoje gazowane. Tłuszcze najczęściej będą działać obojętnie, oliwa z oliwek jest alkalizująca. Zasadowe są produkty warzywne i owocowe, dlatego ich włączenie do diety może być bardzo ważne.

Wyjątkiem jest zakwaszający groch. Z mięsem jest tak, że większość mówi o tym, że zakwasza, ale są także osoby, które cenią wpływa aminokwasów i protein. Zakłada się również, że w obecności silnych kwasów mięso będzie działać zasadowo a przy zasadach będzie działać kwasowo. Dlatego właśnie tak bardzo ważne będzie odpowiednie zestawienie posiłków, gdy spożywa się mięso, by zapewnić sobie dobry wpływ