Założenia i przepisy diety zasadowej

News

Dieta zasadowa jest najlepszym sposobem na odkwaszenie naszego organizmu, nie jest to jednak wcale jej jedyna zaleta. Dieta znana jest również z tego, że jest wyjątkowo prosta, bazuje bowiem przede wszystkim na unikaniu tego, co odpowiada za zakwaszanie organizmu oraz na jedzeniu tego, co sprawia, że równowaga zasadowa może zostać przywrócona.

Co ważne, nie musi być ona skomplikowana, a przepisy na zdrowe potrawy są w stanie wykonać nawet te osoby, które w kuchni nie czują się zbyt pewnie. Najważniejsza zasada wspomnianej diety jest związana z proporcjami i mówi o tym, że na naszym talerzu tylko dwadzieścia procent powinna stanowić żywność, dla której charakterystyczny jest kwasowy charakter.

Co wcale nie mniej istotne, żywność ta powinna składać się z rozwiązań wysokiej jakości. Pozostałe 80 procent to przede wszystkim warzywa, oliwa z oliwek oraz owoce, w tym zwłaszcza znany ze swoich właściwości prozdrowotnych melon, kiwi i grejpfrut. Nie można też zapominać o zielonej herbacie, ziołach, mleku sojowym i naturalnym miodzie.

Świeże soki warzywne

Pomocne mogą być też naturalne soki warzywne pod warunkiem, że rzeczywiście przygotujemy je z wykorzystaniem świeżych warzyw. Jednym z ciekawszych przepisów diety zasadowej jest przepis na pesto – włoski sos, który powstanie ze szklanki świeżych liści bazylii, czosnku, połowy szklanki migdałów i oleju z winogron. Zioła powinny zostać przez nas najpierw dokładnie umyte, a następnie starannie wysuszone.

Dieta warzywna

Potem należy je wrzucić do blendera razem z innymi składnikami. Im dłużej będziemy miksować, tym bardziej aksamitne będzie nasze pesto. Należy przy tym uważać, aby nie było zbyt gęste, choć problem ten może rozwiązać większa ilość sosu winogronowego. Jeśli będziemy trzymać je w lodówce, pesto będzie dobre do zjedzenia nawet przez cztery dni.

Curry z soczewicy

Innym ciekawym przepisem jest ten, który pozwala na przygotowanie curry z soczewicy. Tym razem przyda się nam 25 deko soczewicy, czerwona cebula, czosnek, por marchewka, imbir, kurkuma, kumin oliwa extra virgim i samo curry. Cebulę powinniśmy zeszklić z czosnkiem na oliwie, następnie możemy zaś podać pozostałe warzywa i je podsmażyć. Po dwóch lub trzech minutach można dodać wszystkie przyprawy, podlać je wodą i zagotować. Gdy dosypiemy do garnka przepłukaną soczewicę, możemy gotować ją aż do uzyskania miękkości.